После 15 години искуство во продажба на градежни машини и рударски машини низ цела поранешна Југославија, ТЕИ (Техно Експорт Импорт) е основана во 1991 година како една од првите приватни компании од оваа област. Во овој период, ТЕИ ги претставуваше најпознатите западни производители на опрема за рударство.
Во средината на 2000-тите се навести трендот на кинеско владеење на западната технологија со многу пониски цени, а во 2005 година беше основан ТЕИ МЦ (Техно Експорт Увоз – Рударство и Изградба) со верба дека овие производи може да ги намалат трошоците на корисниците на градежништво и рударска опрема, а со тоа ја зголемуваат нивната ефикасност и профитабилноста.

Откако ги посети фабриките на водечки кинески производители и се запозна со квалитетот на нивните производи, ТЕИ-МЦ во 2006 година одлучи да соработува со Лиугонг. Годинава, тие ги продадоа своите први машини во Србија. Од 2007 година, ТЕИ-МЦ е ексклузивен дилер на Лиугонг и ја проширува продажбата во Црна Гора, Македонија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Албанија.

До денес, продадени се 800 машини LiuGong во овие земји.

Имаме и хидраулични чекани и додатоци Poqutec, кинески мобилни и неподвижни постројки за дробење SBM, мобилни растенија и екрани за распрснување на Keestrack, артикулирани депонии.